Jeśli nas częstują, nie odmawiajmy
Spożywanie lokalnych przysmaków stanowi jedną z głównych atrakcji jakie czekają nas w obcych kulturowo krajach. Są wręcz osoby, które z entuzjazmem oddają się takiej kulinarnej turystyce i jeżdżą w rozmaite dalekie miejsca właśnie po to, by coś pysznego i wyjątkowego zjeść. Chiny, Tajlandia, ale również niektóre państwa Afryki słyną z doskonałego jedzenia. Turyści robią z tego użytek, zamawiając smakołyki w restauracjach, a czasami na ulicznych straganach, które zdaniem wielu są najlepszym miejscem, aby poznać prawdziwą lokalną kuchnię.
Może się też zdarzyć, iż wzbudzimy sympatię miejscowych i zostaniemy zaproszeni do zjedzenia domowego posiłku. Na przykład Azjaci mają wtedy tendencję, by poczęstować gościa wszystkim, co mają najlepszego, więc możliwe, iż sięgną po potrawy bardzo wyszukane i dziwne. Jeśli Mongołowie proponują nam oko wydłubane z pieczonej nad ogniem owczej głowy, mamy prawo poczuć mrowienie w żołądku. Opłaca się jednak przemóc i zjeść ten szokujący przysmak.
Czasami odmowa może być odebrana jako akt lekceważenia i niechęci, a tego nie chcemy.
Polecane artykuły
Migrujemy na wakacje!
Poważne brzmienie słowa „migracja” w oczywisty sposób sprawia, że wywołuje ono skojarzenie z wyjątkowo istotnymi wydarzeniami i kwestiami. Tymczasem nie należy zapominać, że migracje to wszystkie wędrówki ludności, niezależnie od tego, jaki jest ich czas czy też cel. Chociaż takie sformułowanie nie
Co wpływa na migrację?
Mogłoby się wydawać, że powody, które wpływają na powstawanie wędrówek ludności są często dość konkretne. Każdy indywidualnie podejmuje decyzje o przemieszczaniu się, kierowany własnymi, mniej lub bardziej logicznymi pobudkami. Tymczasem warto wiedzieć, że specjaliści dzielą czynniki wpływające na